Sortering og strukturering av store mengder dokumenter kan ta motet fra selv den mest motiverte byggeier. Men ved hjelp av kunstig intelligens kan FDVhusets nyeste samarbeidspartner, Findable AS, senke terskelen for å komme i gang.
Enkelt forklart gjør Findable det samme som programmene som hjelper folk å sortere fotoalbum ved hjelp av automatisk ansiktsgjenkjenning. Men Fredrik H. Wisløff og de tre andre medgründerne har spisset inn sin teknologi mot bygnings-
dokumentasjon.
– Vi kom inn på dette sporet fordi vi fikk høre at mangel på dokumentasjon var en av de største utfordringene med ombruk av produkter og bygningsmaterialer.
Istedenfor å først gå på bygget og si at de vinduene og de dørene er aktuelle for gjenbruk, og deretter begynne å etterspørre eller lete etter dokumentasjon, kan man snu prosessen på hodet.
– Om man starter med dokumentasjonen kan man først lage en liste over hva man faktisk har dokumentasjon på, og deretter gå rundt og vurdere hva som kan gjen-
brukes.
På samme måte kan man også digitalisere og strukturere store mengder dokumenter beregnet for FDV-formål.
– Utfordringen i dag er at mange byggeiere fortsatt har dokumenter liggende i permer, minnepinner, som scannede PDF-er med mere. Tilgang til FDV-dokumentasjonen er avgjørende for å kunne drive effektiv forvalting. Man kan bruke digitale FDV-systemer som FAMAC, men de krever at man har bygget opp dokumentasjonen etter bygningsdelstabellen (NS 3451). Den består av i overkant av 300 kategorier, så det blir en del jobb hvis du har mye dokumentasjon. Men der bruker vi kunstig intelligens for å sortere informasjonen automatisk, sier Wisløff.
Gjennom FAMAC sitt API kan kundene få dokumentasjonen ferdig sortert rett inn i riktig mappe i FAMAC. Findable sitt system leser flere språk, og fungerer på samme måte som hvordan vi mennesker tilnærmer oss dokumenter: Vi ser hva som er overskriften, eventuelle bilder og tegninger, du vet hva du er ute etter, og du konkluderer raskt med hva dokumentet viser. Og du baserer det du gjør på ting du vet fra før.
– Systemet blir bedre og bedre dess mer trening det får. Nøyaktigheten på det vi sorterer er nå oppe i rundt 95 prosent.
– Og hva skjer med de siste 5 prosentene?
– Det er det alltid noen som spør om, ler Wisløff.
– Det er flere årsaker til at vi ikke treffer på alt. Det er jo slik at dokumenter er i ulik forfatning, enten på grunn av veldig dårlig scanning, at det mangler en side, eller at dokumentasjonen er på et språk systemet ikke er godt nok trent på å gjenkjenne.
– Så i noen tilfeller må kunden sortere en liten del manuelt, men det er bedre å sortere 5 prosent manuelt enn å måtte ta alt.
Wisløff har snakket med flere byggeiere som ønsker å komme i gang med digitaliseringen av dokumentasjonen, men som i praksis har gitt opp fordi sorteringsjobben blir for tidkrevende.
– Vi får også spørsmål om vi kan kvalitetssikre at byggeier har all dokumentasjonen de burde ha. Det er en type spørsmål vi vil kunne gi bedre og bedre svar på etter hvert som vi får inn flere bygg i vårt system. Vi vil kunne levere mange ulike tjenester etter hvert, vi er egentlig helt i starten.
Findable har nå flere pilotprosjekt på gang, blant annet for Hathon, Stavanger kommune og Malling & Co.
– Det er avgjørende for oss å jobbe tett sammen med kunder slik at vi kan treffe behovet best mulig. Om noen sitter med dokumentasjon de gjerne skulle ha digitalisert så er det bare å ta kontakt,
sier Fredrik H. Wisløff.