Ingebjørg Foss Daae og kollegene i Consigli har et formulert mål om å skape «selvprosjekterende ingeniører» som evner å prosjektere mer bærekraftige bygg og anlegg for fremtidens samfunn.
Datastøtte
Det kan høres nifst ut, men hun bedyrer at målet slett ikke er å utrydde de rådgivende ingeniørene.
– Men kanskje vi kan gjøre mye av det manuelle og tidkrevende arbeidet på en mer effektiv måte. Prosjekteringsprosessen er i dag manuell og lite effektiv, og bransjen har gjort det rimelig komplekst for seg selv med tek-er og krav i et slikt omfang at det er vanskelig for mennesker å holde oversikt.
Erfaringsoverføring
– I tillegg er driftserfaring viktig. Det som er synd, er at man ikke får inn all kunnskapen man har fra driften av et bygg inn på prosjekteringsbordet, man får ikke en god erfaringsoverføring. Og det hentes inn nye rådgivere fra gang til gang, ikke alle med like stor driftserfaring, og folk henger ikke med lenge nok til å være med i hele prosessen, sier Foss Daae.
Hva gjorde man sist?
Mye av løsningen finnes i FDV-faget. For når drivernes driftserfaring blir digital, kan det tas inn i prosjekteringsprosessen. Man fjerner rett og slett den menneskelige faktoren rundt «manns/ kvinnes minne».
– Alle tenker at de skal gjøre det litt bedre enn forrige gang, men så vet man egentlig ikke hva man gjorde forrige gang. Om vi greier å ta inn all den kunnskapen vi har om drift av bygg, så kan vi bygge erfaringsbasert, istedenfor å bygge en ny prototyp hver gang.
Dataene finnes
Og som i de fleste andre sammenhenger blir det enda bedre om man deler data med andre. Da kan man prosjektere på erfaringer fra naboene, ja kanskje fra hele byen.
– Da kan man for eksempel identifisere et spørsmål ved om det er en skyvedør eller en rundell som fungerer i akkurat dette eller dette inngangspartiet. En løsning som fungerer i én by, er en dårlig ide i en annen. Og dette finnes det erfaringsdata for, avslutter Ingebjørg Foss Daae i
Consigli.